Primul și singurul site de umor din Republica Moldova.

Noua aristocrație moldovenească și sclavii

Noua aristocrație moldovenească și sclavii

Dacă aș avea posibilitatea, dacă aș avea o asemenea putere, le-aș verifica averile îmbogățiților din Moldova de-a fir a păr. Aș lua la puricat fiecare cont pe care îl au. I-aș întreba cum au obținut fiecare leuț. Aș cere justificare pentru fiecare obiect de lux. Nu ai, nu poți justifica? Te expropriez. Cum ai reușit să construiești o casă de 10 milioane de euro dintr-un salariu de 3 mii de lei? Aha, mătușa… Mătușa de unde are? Mătușa nu are? Este pensionară? Afară. Afară din casă. La cămin de familiști cu tine, să vezi cum trăiește cetățeanul simplu. Pe toți, dar absolut toți îmbogățiții din Moldova i-aș căuta și în gaura de șarpe să văd dacă au cum să-și justifice averile nesimțite. Sunt convins că majoritatea nu va putea. Cei pe care îi vedeți astăzi prin Parlament, avocați de succes care se laudă pe facebook cu mașini scumpe, soții de guvernatori care se umfă în pene cu afaceri de succes într-o țară săracă… Pe toți i-aș trece prin furcile caudine ale unui audit financiar. Aș pune la loc miliardul în secunda doi. Și nu doar miliardul. Multe alte miliarde vor umple conturile furate ale bugetului Republicii Moldova.

Acesta este doar un vis frumos. Ei nu vor permite niciodată să se întâmple așa ceva. Ei s-au cocoțat la putere și acolo or să stea. Nimic nu o să-i facă să cedeze poziția pe care au ocupat-o. Și nu contează din ce partid fac parte. Oamenii aceștia sunt dincolo de politică. Ei sunt un fel de aristocrație moldovenească. Plini de bani, influenți… Ghiciți ce oligarh stă acum în fruntea acestei aristocrații? Din când în când mai vedem crâmpei din uriașele lor averi când un nebun(nebun în sensul bun al cuvântului) ca Mătăsaru cumpără o dronă și le filmează proprietăți de la înălțime. De la înălțimea dronei vedem nu doar bogăția lor, vedem și sărăcia noastră. Ei, noii aristocrați, putrezi de bogați, cu viloaice uriașe, cu piscine, înconjurați de garduri din sârmă ghimpată, luându-ne din păduri. Noi, sclavii, mai săraci ca ieri, mai săraci ca acum un an, mai săraci ca niciodată.

Din când în când o progenitură de-a oligarhilor este fotografiată la volanului unui Mercedes foarte scump. Un bolid de lux pe care dacă l-ai vinde ai plăti pensiile unui raion întreg timp de un an. Progenitura ne mai și jignește. În loc să tacă de rușine că oamenii sunt săraci lipiți pământului, el ne spune: ”tatăl meu este singurul care încearcă să scoată țara asta din rahat, iar poporul crede provocațiilor puse la cale de niște grași cu ochelari care sunt conduși de Rusia, dacă poporul nu înțelege aceste lucruri elementare, această țară nu cred că mai poate fi salvată și ea va continua să se împută în fițe ieftine, în lene, alcoolism și invidie!” Nu, Timka sau Timofei. Nu este așa. Tatăl tău este unul dintre cei mai mari vinovați că Moldova este în ”rahat”. Și moldovenii nu sunt leneși. Mergi un pic prin Geneva, caută moldoveni, că trebuie să fie și acolo, o să vezi cât de harnici sunt. Și nu invidia îi macină pe oameni, ci disperarea când văd că ei sunt săraci, iar voi, noii aristocrați, sunteți putred de bogați. Altfel zis, Timka, noi suntem săraci pentru că voi sunteți bogați. Aristocrația asta moldovenească s-a îmbogățit prin furt!

În timp ce progenitura se ”cătăie” cu bolidul prin Elveția, cei care îmi urmăresc blogul mi se plâng că iar le-a întârziat salariul. Îmi spun că nu mai știu ce să facă de atâta sărăcie. Cei mai mulți prieteni de-ai mei stau deja cu valizele la ușă. Adevărul dur este că noi suntem sclavii lor. Ei s-au transformat într-o aristocrație bogată, obraznică, plină de fițe și care nu răspunde în fața nimănui. Am ajuns la sapă de lemn și suntem dresați fix ca niște animale de circ. Habar nu avem că o singură mișcare de-a noastră înseamnă moartea lui, a dresorului. Avem putere, dar nu o folosim. În loc să ne adunăm în fața vilelor lor și să-i alungăm de acolo, în loc să oprim pe stradă bolizii de lux și să-i dăm jos pe nesimțiți, în loc să revenim în Parlament și să nu mai plecăm de acolo… Noi nu facem nimic.

Lucinschi, Snegur, Voronin, Plahotniuc, Filat, Ghimpu, Dodon – toți politicienii care au fost pe la putere(Plahotniuc mai e, încă mai e) și care s-au umplut de bani fac parte din această aristocrație. Evident, lângă ei sunt mulți alții. Îi vedeți că se ceartă prin Parlament, dar totul este de ochii lumii. Acești oameni sunt prieteni între ei și nu au decât un singur duşman: cetățenii. Noi suntem dușmanul lor. Dacă am reuși să-i dăm jos, să le luăm averile, să le alungăm progeniturile și lichelele la mama dracului… Dar nu putem. Pentru că noi nu suntem doar săraci. Noi suntem și dezbinați. Ei au nevoie de noi ca să le justificăm puterea când mergem la vot. De 20 și ceva de ani nu votăm decât hoți, oligarhi. Ei susțin că sunt la putere legal. Dar nu este așa. Au uzurpat puterea, au manipulat oameni nevoiași. Au distrus instituțiile. Schema după care funcționează Republica Moldova este simplă: noi lucrăm, ei fură. Și nu o să se schimbe nimic prea curând. Oligarhul nu ne va permite să facem nimic. Noi vom fi sclavii încă mulți ani dacă nu ne va veni mintea la cap.


via COJOCARI

Muligambia
Muligambia

Dacă ar călători prostia, destinația finală i-ar fi Muligambia.