Primul și singurul site de umor din Republica Moldova.

Ajutați-ne să descoperim Moldova tradițională

Ajutați-ne să descoperim Moldova tradițională

În timp ce îi ajutam pe prietenii noștri de la LunaPlina la festival, unul dintre organizatori s-a adresat către noi cu o întrebare tare interesantă – Unde în Moldova, călatorind, poate găsi chestiuțe și lucruri făcute hand-made, tradiționale? Iar întrebarea asta, deși ne-a cam rușinat că nu prea știam ce să-i răspundem, ne-a dat o idee.

Povestioara din spate sună așa: fetei îi vin curând în vizită două prietene de familie din Franța care dupa ce au văzut câteva imagini și s-au documentat, s-au îndragostit tare de portul și tradiționalul Moldovenesc. Așa de tare s-au îndragostit încât vor să călătorească timp de patru zile (în primă fază) prin toată Moldova pentru a găsi, cumpăra și lăuda mai departe lucrurile făcute de întreprinzătorii mici de prin sate și localități.

Fetele caută port tradițional: Ie, brâuri, țesături. Obiecte de artizanale; Covoare tradiționale – țoluri. Ceramică și vase din lut, olărie, lemn. Orice e tradițional și cu care noi Moldovenii ne putem mândri. Nu obligatoriu noi scoase din cutie – dar dacă găsesc ateliere mici și familii care se mai ocupă de asta, păi sunt cele mai fericite.

Hai să le ajutăm! 

Suntem siguri că suntem mulți care nu ne-am născut și nu am crescut în Chișinău, sau care am avut sau mai avem din fericire bunici sau familii la țară. Poate ați auzit sau aveți câteva informații care pot ajuta fetele.

Unde pot merge? Ce pot găsi acolo? Orice sfat, orice informație este tare de ajutor, mai ales ca fetele se pornesc acum, pe data de 16 în super-călatoria lor spontană.

Ideea nouă tare ne place și vom documenta călătoria împreună cu ele, fiecare zi va fi consemnata aici cu poze și reușite.

Ajutați-ne să ne promovăm frumos țara, mai ales că – dacă fetelor le reușește păi vor urma și alte călătorii, vor îndemna alți turiști să vină iar tradițiile și meștesugurile noastre Moldovenești trebuiesc susținute și promovate.

Credem într-un viitor frumos pentru turismul Moldovenesc, cu greu poți ademeni un francez să vină în Moldova pentru vinuri, pe când dacă îi vorbești de Ie și despre o identitate tradițională, se îndrăgostește și pornește la drum.


INIȚIATIVĂ LANSATĂ DE PRIETENII NOȘTRI DE LA CAI VERZI PE PEREȚI (click pentru sursă)

Muligambia
Muligambia

Dacă ar călători prostia, destinația finală i-ar fi Muligambia.